Kabızlık Nedir?
Kabızlık tıpta bilinen adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması veya bağırsak hareketlerinin %25’inden çoğunda dışkılama güçlüğü, kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlık; beslenme şekli hormonal durum , metabolik hastalıklar, anismus ve bazı ilaçlara bağlı olarak gelişen bir problemdir.
Kabızlık durumu genelde kış aylarında kendini daha çok gösterir. Bunun nedeni vücudun terleme oranının azalması ile su tüketiminin düşmesinden kaynaklıdır.
Kabızlık durumu kişide şişkinlik, huzursuzluk gibi sorunlara yol açar. Yaşanılan şişkinliğin verdiği rahatsızlık ile kişi kilo aldığı konusunda psikolojik anlamda da huzursuzluklar yaşamaya başlar. Bu durum ile kendini daha fazla yemek yemeye yönlendiren kişi gerçek anlamda kilo alacaktır.
Kabızlık Kilo Aldırır mı ?
Kabızlık, kişinin bilinen herhangi bir rahatsızlığından kaynaklı değilse beslenme sorunundan olduğu düşünülmektedir. Bu durumda kişinin sağlıksız beslendiğini konusunda fikir yürütebiliriz.
Kabızlık sorunu yaşayan kişiler genellikle az posalı, az lifli, katı gıda tüketimi fazla iken su ve sıvı tüketimi az olan beslenme şekline sahiptirler. Bu durum başlı başına kişiye kilo aldırma nedenidir. Bunun önüne geçilmedikçe kabızlık artacak, kabızlık süresince şişkinlik artacak bu durum kişiyi psikolojik olarak yemek yemeye yönlendirecektir. İhtiyaç dışında yemek yemeye başlayan kişide alınan kalorinin tamamımın enerjiye dönüştürülememesi sonucu yağ olarak depo edilip kilo almaya neden olacaktır.
Kilo aldırması konusunda kabızlığın etkisi yoktur. Kilolu olmanın kabızlığa neden olduğu konusunda fikir yürütmek daha doğru olacaktır. Yani kabızlık sorunu yaşadığınız için değil , sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmadığınız için kilo alırsınız. Aklınıza şu soru gelebilir: ” Aynı yemekleri yiyoruz, neden ben kabızlık sorunu yaşıyorum?”. Evet, aile bireyleri baz alındığında aynı yemekler yense bile herkese kabızlık sorunu oluşturmaz.Çünkü aile bireylerinin hepsinin günlük aktivitesi, sıvı tüketimi , bağırsak tembelliği boyutu, metabolizma hızı aynı değildir. Ayrıca kilo bazında alınması gereken su miktarına bakıldığında da su tüketim farkının da kabızlığa büyük etken olduğunu söylemek gerekir.
Kabızlığa Karşı Faydalı Beslenme Programı
Diyet süresi boyunca kilo bazında bakıldığında 60-80 arasında iseniz 3 litre kadar su tüketmeniz yararlı olacaktır. Ayrıca aktivitenizi arttırmanız , hafif tempolu 20 dk kadar yürüyüş yapılması da sizin için faydalı olacaktır.
Sabah Öğünü (Uyanıldığında)
Sırası ile; 2 adet kuru kayısı,1 adet ceviz, 1 fincan şekersiz Türk Kahvesi ve 1 su bardağı ılık su. Aç karına, uyanır uyanmaz sırası ile tüketilmesi gereken besinler.
Kahvaltı
İnce bir dilim avuç içi boyutunda tam tahıl ekmeği, 1 parmak kalınlığında 1 dilim peynir , 1 adet haşlanmış yumurta,3 adet zeytin, domates, salatalık, maydanoz. Yumurtayı haftada 3 gün tüketmelisiniz. Ayrıca peynir ya da yumurtanızın üzerine 1 tatlı kaşığı doğal zeytin yağı ekleyebilirsiniz.
Öğle
4 yemek kaşığı bol posalı sebze yemeği ( pırasa, bamya,fasülye) , 1 kase yoğurt, bol salata, 1 ince dilim tam tahıl ekmeği.
Akşam
100 gr kırmızı ya da beyaz et , haşlanmış sebze salatası. Et yerine muadil olabilecek gıdalarda tüketebilirsiniz.
Ara Öğünler
1 fincan yeşil çay